Po několikaleté pauze způsobené pandemií jsme se v pátek 9. 6. rozhodli opět uspořádat soutěž v přípravě španělských a jihoamerických pokrmů nazvanou Vamos a comer. Vzhledem k tomu, že hlavní náplní této akce je především ochutnávka rozličných kulinářských výtvorů, asi úplně nepřekvapí, že všechny dosavadní ročníky byly vždy velmi úspěšné a často mezi nás zavítali i absolventi. O to větší radost jsme měli z toho, že zájem o soutěž mezi studenty stále trvá, letos se zapojilo hned dvanáct dvou až tříčlenných týmů, které nás naprosto zaskočily kvalitou, autentičností a pestrostí představovaných jídel a nápojů. Netušili jsme, kolik kuchařských talentů se mezi žáky skrývá.
Během degustace spojené s krátkým popisem každého pokrmu jsme tak cestovali napříč Španělskem, zavítali jsme i do Kolumbie či Mexika. Nechybělo andaluské gazpacho, tradiční vánoční turrón či slavné chilli con carne podávané v kukuřičné tortille. Rozhodnout o vítězích bylo téměř nemožné, do hlasování se zapojili jak samotní soutěžící, tak vyučující. Zde jsou konečné výsledky:
1.místo – Kristýna Prášilová a Karolína Vládíková (5.B)
2.místo – Matěj Pokluda a Ondřej Juchelka (3.B)
3.místo – Dalibor Kvita, Eliška Obdržálková (3.C) a Michal Marek (2.C)
Troufáme si ale tvrdit, že bez ohledu na finální pořadí jsme si všichni tuto aktivitu opravdu užili a už teď se těšíme na další ročník.
PK ŠJ